"Стіхи о жизні" від Полежаки

19 квітня 19 година Кнайп-клуб "Купідон": при вході яскрава дівчина в шкіряному картузі попонує купити книгу, випити шампанського і скуштувати мацу

Так - це презентація першої збірки віршів Артема Полежаки, навіть якщо ви вперше чуєте це ім'я, то прочитавши уривок з першого вірша із збірки - ви його пізнаєте:
Садок вишневий коло хати,
Раби сапають буряки,
Фрейлехс танцюють парубки,
Висить дитинка розіп’ята –
Над тільцем порхають круки...
................................................................
Ідуть з АТО американці,
Співають «бейбі, донт ю край…»
Лунає спів за небокрай,
Ти ж über alles, моя мамця –
Жидофашистський рідний край…

Якщо бути до кінця відвертою, то в мене вже була спроба побувати в "Купідоні". Минулого року ми із Наталкою Федоровою зарвалися на зустріч з Макаревичем, але нас вистачило хвилин на 5 - підвальне приміщення хоч і дуже атмосферне, проте я там відчуваю себе закінченим клаустрофобом. Цього року, знаючи наперед обстановку, - морально готувалась, бо творчість Артема Полежаки люблю щиро і давно.

Тусовка вдалась на славу - не балувані літературними вечірками в себе "на переферії", відчуваєш себе дещо "не в темі" і помічаєш все до дрібнички: кому бракує місця - той сидить просто на підлозі, хтось із прицмокуванням попиває пиво, хтось яскраво вдягнутий привертає до себе надмірну увагу голосним шепотінням і смачними відбірними матами, серед присутніх вгадуєш знайомі обличчя, але так і не приходить на думку прізвище чи хоча б ім'я вгаданої людини (але це зовсім не стосується Юрія Макарова, чи, скажімо, всіма улюбленої Ірми Вітовської, яка заходить на презентацію в акурат перед початком виступу автора).
Але вже після перших же текстів - все, що так напружувало - відпускає,
автор бере всю увагу на себе і на свої тексти:  все по-дорослому, без цензури, без прикриття - життя, як воно є, напевно не випадкова і назва збірки "Стіхи о жизні". Майже дві години - за браком повітря дихаєш енергією автора.
і розумієш: щастя може бути от таким - сидиш і слухаєш, вбираєш в себе з першоджерела, а назавтра стрінеш його веселого у супроводі тієї ж яскравої дівчини на книжковому арсеналі, а він буде тобі посміхатися, наче давнім знайомим.
Такий він, Артем Полежака, справжній як і його творчість).

*тисність на фото і читайте автора онлайн)))

відчувала себе клаустрофобом, реготала глибоко в душі і посміхалась зовні,

а потім про все це тут написала О.Павелець

повернутися в рубрику "Для натхнення"